just BE

het 1,2,3tje van overtuigingenOvertuigingen. We hebben ze allemaal. Soms omdat we ons die hebben laten aanpraten ('wat ben je toch een sloddervos!', 'jij zult eens niet te laat zijn', 'bij jou gaat ook altijd alles kapot'), soms omdat we ze zelf hebben bedacht ('ik denk niet dat ik dit kan', 'ik word altijd zo zenuwachtig van dit soort dingen', 'ik ben ook niet gemaakt voor... ').

Door deze overtuigingen belemmeren we onszelf in zijn wie we zijn en in doen waar we misschien wel hartstikke goed in zijn óf... in wat we hartstikke leuk vinden maar misschien helemaal niet zo geweldig kunnen. En hoe erg is dat eigenlijk? Dat je ergens NIET in uitblinkt, terwijl je er WEL van geniet?

Overtuigingen horen bij het leven. We lopen ze op onderweg. Part of the game. het gebeurt al in je opvoeding, want du moment dat jouw ouders of verzorgers, de juffen op school en de coach van het sportteam jou gaat bijsturen voel jij je afgewezen en denk je dat je iets niet goed doet.

Vanaf dat moment gaan we ons best doen om het wél goed te doen, zodat we altijd alleen maar complimenten krijgen. Wat niet werkt en dus stel je jezelf teleur, vind je, waarmee weer een nieuwe overtuiging is geboren.

Je mag er dus van uit gaan dat we ze echt allemaal hebben. Van die ideëen waarmee we onszelf onderuit schoffelen.

Het goede nieuws is dat dat niks geeft, omdat je er heel goed mee kunt dealen en dan alsnog supergelukkig kunt gaan zitten zijn met jezelf. Met al je afbrekers en struikelaars samen.

Gewoon een kwestie van weten welke overtuiging van jou is. Welke belemmerende gedachte over jouzelf slingert jou steeds van je pad? Welk steentje doet jou struikelen? En dan dat struikelsteentje uit de weg nemen. Zodat je jezelf niet meer in de weg zit.

Omdat dat je helpt open in gesprek te blijven met de ander. Omdat je het dichtste bij jezelf het verste komt. Daarom.